MENU 27-31.03.2023r.
Poniedziałek
- Chleb żytni(1) z masłem(7), parówka naturalna z szynki, ketchup, plasterki ogórka zielonego, mandarynka, herbatka rumiankowa
- Domowa zupa kalafiorowa z koperkiem(7). Wiosenny kociołek warzywny(cukinia, papryka, por) z czerwoną soczewicą, ryż, woda z miodem
- Koktajl ze szpinakiem, bananem, jabłkiem na kefirze(7), wafle kukurydziane
Wtorek
- Chleb razowy(1),masło(7), pasta z ciecierzycy z kminkiem, plastry pomidora, cząstki gruszki, herbata malinowa z żurawiną
- Zupa ogórkowa z ziemniakami(7). Kotleciki z szynki(1)(3) w sosie koperkowym(7), kasza jęczmienna(1), buraki pieczone w piecu, kompot porzeczkowy
- Domowy budyń śmietankowy z sosem wiśniowym(7), chrupki kukurydziane
Środa
- Chleb graham(1), masło(7),jajo gotowane na twardo(3), plasterki ogórka kiszonego, cząstki
jabłka, herbata malinowa z pigwą - Zupa pomidorowa z marchewką, natką pietruszki i ryżem(7). Fileciki z kurczaka w panierce
kukurydzianej(3,7), gotowane ziemniaki, surówka z kapustą pekińską z kukurydzą, kompot gruszkowy - Konfitura porzeczkowa z chlebkiem chrupkim(1)
Czwartek
- Owsianka z daktylami i jabłkiem z cynamonem(1,7), chleb żytni ze słonecznikiem(1), masło(7),sałatka z rzodkiewką, papryką i ogórkiem z jajkiem (3), herbatka melisa
- Zupa minestrone z drobnym makaronem(1). Paluszki rybne(1,4) z dorsza, ziemniaki puree(7), dip jogurtowy z miętą i cytryną(7), surówka z kapusty kiszonej z marchewką, kompot porzeczkowy
- Domowa granola(1) z musem jabłkowo-marchewkowym
Piątek
- Chleb wieloziarnisty(1), masło(7), schab pieczony domowy, słupki papryki, cząstki gruszki,
herbatka Rooibos - Zupa jarzynowa z ziemniakami i koperkiem(7). Makaron świderki(1) z serem, truskawkami (7), marchew z gruszką i rodzynkami, kompot jabłkowy
- Wafle ryżowe z pastą z białej fasoli z majerankiem, cebulką i jabłkiem
Kaloryczność posiłków żłobka to 750 kcal realizowana w 4 posiłkach podawanych dzieciom: śniadanie, zupa, drugie danie, podwieczorek .
Kaloryczność posiłków przedszkola to 1050 kcal realizowana w 4 posiłkach śniadanie, zupa, drugie
danie, podwieczorek.
OZNACZENIE ALERGENÓW 1 zboża zawierające gluten | 3 jaja | 4 ryby | 7 produkty mleczne | 11 sezam, 8 migdały-orzechy